Het Helderheidsplein is vernoemd naar de
Rotterdamse rapper HELDERHEID, wiens naam een acroniem voor de zin “Hoor Elke Les Die Een Reden Heeft En Ignoreer Dwaasheid” vormde. De rapper, geboren als Breyten Muskiet, was één van de leden van de formatie Tuigcommissie en werd in heel de Nederlandse hiphopwereld geroemd vanwege de manier waarop hij zijn maatschappelijk betrokken teksten en poëtische inslag combineerde met een authentieke uitdrukking van straatcultuur. In 2004 overleed hij op 25-jarige leeftijd onverwachts in zijn slaap. De vele jongeren, vrienden en collega’s die hij tijdens zijn korte leven geinspireerd had, namen daarop al snel het initiatief het sportveld in hun wiik te vernoemen naar hem.
Een jaar nadat in 2007 het sportveld officieel omgedoopt werd in het Helderheidsplein, werd ook de eerste Helderheidbokaal er uitgereikt.
Rappers strijden jaarlijks om deze trofee in een talentenjacht waarmee zij dezelfde positieve waarden als Helderheid uit willen dragen. Zijn moeder Joany Muskiet is nauw betrokken bij de organisatie hiervan. Zij besloot na het overliiden van haar zoon diens verbindende rol over te nemen en staat sindsdien bekend als ‘moeder van de wijk’. “God heeft me eén kind ontnomen, maar gaf me er honderden voor terug”, vertelde ze in 2020 aan lokale omroep OPEN Rotterdam.
teksten en poëtische inslag combineerde met een authentieke uitdrukking van straatcultuur. In 2004 overleed hij op 25-jarige leeftijd onverwachts in zijn slaap. De vele jongeren, vrienden en collega’s die hij tijdens zijn korte leven geinspireerd had, namen daarop al snel het initiatief het sportveld in hun wijk te vernoemen naar hem.
Een jaar nadat in 2007 het sportveld officieel omgedoopt werd in het Helderheidsplein, werd ook de eerste Helderheidbokaal er uitgereikt.
Rappers striden jaarliiks om deze trofee in een talentenjacht waarmee zij dezelfde positive waarden als Helderheid uit willen dragen. Zijn moeder Joany Muskiet is nauw betrokken bi de organisatie hiervan. Zij besloot na het overlijden van haar zoon diens verbindende rol over te nemen en staat sindsdien bekend als ‘moeder van de wijk’. “God heeft me één kind ontnomen, maar gaf me er honderden voor terug”, vertelde ze in 2020 aan lokale omroep OPEN Rotterdam.
In datzelfde jaar werd ook het monument ter ere van Helderheid onthuld: beeldend kunstenaar
Micha Prinsen en ontwerper Lloyd Muskiet bedachten een roestvriistalen zuil van vier meter hoog, met patronen geinspireerd door Surinaams houtsnijwerk. Het Helderheidsplein was ook daarvoor al een kernpunt in de lokale kunst en cultuur, mede dankzij de vele, regelmatig wisselende schilderingen op de lange muur langs het sportveld. Het betreft hier echter geen ‘Hall Of Fame; een zogenoemde gedoogplek voor graffiti, maar een plek waarop verschillende activiteiten onder aansturing van lokale graffitischrijver SURCH plaatsvinden.