Tymon De Laat zijn ‘Made Tierra’ is één van de meest geliefde muurschilderingen van Rotterdam, en wordt breed beschouwd als het magnum opus in zijn werk tot dan toe. Het kent alle thema’s en visuele aanknopingspunten waar De Laat bekend om staat: ziin fascinatie met Latiins-Amerikaanse culturen, het bevlogen lijnenwerk in menselijke gezichten, en het rijke, levendige kleurgebruik tussen die lijnen.
De Laat begon zijn carrière als reclametekenaar, maar voelde zich daarin al snel creatief beperkt.
Onzeker over zijn toekomst, spaarde hij zoveel van zijn inkomen op als mogelijk was, totdat hij na geruime tijd genoeg had om zichzelf te zoeken op een reis door Latijns Amerika. Geinspireerd door de vele mensen die hij daar tegenkwam en waarmee hij een klein stukje van hun leven deelde, kwam hij uiteindelijk terug naar Rotterdam om de emoties en herinneringen van zijn reis door zijn kunst te delen.
In ‘Madre Tierra’, zien we zijn persoonlijke filosofieën culmineren. De dichtbegroeide groene achtergrond suggereert dat de jongen ver van de Rotterdamse binnenstad leeft, terwijl de geribbelde rand van de omlijsting waaraan hij voorbij kijkt, aan een postzegel doet denken; deel van een letterlijke boodschap uit het buitenland.
Het land waar dit bericht vandaan komt is echter omschreven als ‘Madre Tierra’, Spaans voor
‘Moeder Aarde’. Het is De Laat zin manier om ons erop te wizen dat de vele grenzen tussen ons, slechts door mensen getrokken zijn. Uiteindelijk delen we allemaal dezelfde aarde, waar we onszelf ook vinden op deze planeet. En net als deze jongen, kijken we allemaal op naar diezelfde lucht boven ons.